Adaptogener återställer, ger energi och skyddar mot stress.

Adaptogen – adapt to - anpassa till
 
Adaptogena örter stimulerar vårt försvar som behövs när vi utsätts för olika typer av stress. Våra celler påverkas av massor av faktorer i omgivningen som t.ex. hårt arbete, fysisk träning, läkemedel, kemikalier, sjukdomar och emotionell stress.
Följande kriterier finns för att en ört ska få kallas adaptogen:
"En adaptogens kännetecken är att den bekämpar stressens negativa effekter samt förbättrar motståndskraften, och därigenom förbättrar vår hälsa och vårt välmående. I huvudsak hjälper adaptogener oss att leva med större mental och fysisk uthållighet. Adaptogener är säkra att jobba med och har inga biverkningar eller kontraindikationer. Adaptogener förbättrar stressmotståndet. Adaptogener balanserar och normaliserar våra kroppsfunktioner oberoende av var obalansen uppstår” (Fritt översatt från Adaptogens in Medical Herbalism av Donald Yance”

Adaptogenernas främsta egenskap är att de hjälper kroppen att hjälpa sig själv. Effekten är både allmän och bred eftersom adaptogenerna verkar på en så grundläggande nivå. De kan intas i förebyggande syfte, inför fysiskt eller psykiskt krävande situationer. Adaptogener verkar på både cell- och systemnivå, t.ex så dämpar de stressresponsen eftersom de verkar direkt på stressaxeln (HPA-axeln) som går från hypotalamus till hypofysen i hjärnan, vidare ner till binjurarna.

”Adaptogener har i kliniska undersökningar uppvisat följande egenskaper:
Återställer och ökar den fysiska och psykiska energin.
Förbättrar den fysiska och psykiska uthålligheten.
Skyddar hjärna och nervsystem, vilket bland annat förbättrar minne och varsebilvning
Lindrar vid oro och mild depression
Fungerar som antioxidant”

Ashwaganda
Winter Cherry
Withania somnifera

Använda växtdelar: rot

Energi: bitter, sammandragande, söt/värmande, sänker vata och kapha, höjer pitta

Vävnader: muskler, fett, skelett, benmärg och nerver

System: fortplantning, nerver, andningsapparaten

Egenskaper: stärkande, lugnande, föryngrande, afrodisiaka, nervlugnande, sammandragande

Ashwaganda kallas också Indisk ginseng och är lika viktig för Ayurvedan som Ginseng är för den kinesiska medicinen. Det är den främsta föryngrande örten framförallt för musklerna, benmärgen och för kroppstypen Vata. Den används i alla försvagade tillstånd, både till barn och äldre, vid sk kroniska sjukdomar, om du överarbetat, har sovit för lite och har ett utmattat nervsystem. Det är en mycket bra rot vid akut och kronisk trötthet och vid ett utmattat parasympatiskt nervsystem. För återhämtning vid utbrändhet och utmattningsdepression. Det som är så fantastiskt med ashwaganda är att den stärker och läker binjuren på samma gång. Den är hjälpfull vid alla typer av oro, psykisk spänning och sömnproblematik som grundar sig i stress och oro. Den stärker immunförsvaret, lämplig för äldre människor vid glömska och senilitet. Också vid inflammatoriska led- och muskelsjukdomar, astma, bronkit och andningssvårigheter.  


Panax Ginseng
Ginseng

Använda växtdelar: rot

Energi: skarp, bitter, söt/värmande

Vävnader: jobbar på alla kroppens vävnader

System: matsmältning, andningsapparat, cirkulationen, nervsystemet, fortplantningen

Egenskaper: Stärkande, föryngrande, stimulerande, afrodisiaka, uppmjukande, nervlugnande

Ginseng är en av de bästa stärkande och föryngrande örterna och förespråkar utveckling och vitalisering av kropp och sinne. Den är immunstärkande och blodsockerreglerande. Ginseng är bra för gamla och svaga människor eftersom den stärker den vitala livsenergin.
Den ökar fukten i kroppen, så den är bra vid torra tillstånd som t.ex. torrhosta. Den är bra vid astma och bronkit. Den stärker också njurar, så vid njurvärk i ryggen brukar den vara effektiv.
Ginseng är också hjälpfull vid binjureutmattning som ofta syns som mörk färg under ögonen.
Har använts som potensökande medel.
Den är bra att kombinera med ashwaganda för att förstärka den föryngrande effekten. Tillsammans med ingefära främjar den matsmältningen.

Var försiktig vid högt blodtryck, feber, inflammatoriska tillstånd, vid förhöjd pitta, vid mycket gifter i kroppen och fetma


Ocimum sanctum
Holy Basil
Tulsi

Tulsi kallas även helig basilika och är alltså en adaptogen. Helig basilika är vanlig inom Ayurvedan, den indiska läkekonsten, och är framförallt användbar när du behöver extra energi. Jag älskar den som te, den har en exotisk smak av kanel.
Den eteriska oljan är fantastisk, med en ton av lakrits och mint. Eteriska oljan öppnar hjärtat och ger harmoni i sinnet. Den ökar koncentrationen och känslan av meningsfullhet. Den ger entusiasm, klarhet, hoppfullhet och styrka. Om du har stannat av i livet så hjälper tulsin dig att komma vidare.

Tulsi är känd för att vara antibakteriell, antidepressiv, en antioxidant och virushämmande.
Den stöttar uttröttade binjurar på ett mycket effektivt sätt genom att balansera kortisolnivåerna i kroppen.
Den är utrensande och renande.
Den är effektiv vid hudproblematik som klåda och ringorm.
Den lindrar feber, huvudvärk, halsont, förkylning, influensa, hosta, influensa, kronisk bronkit och astma.
Den är blodsockerbalanserande.
Den är bra för tandhälsan.
Den är insektsavstötande.
Den är full av fytonutrienter, eterisk olja, vitamin C och A
Den är också hjälpfull vid behandling av gulsot, malaria, tbc, denguefebern och svininfluensan.
Den kan med fördel kombineras med andra hjärnstimulerande örter som rosmarin och ginkgo biloba för att hjälpa vid klimakterie-hjärndimma, dåligt minne, ADD och ADHD samt snabba på läkningsprocessen vid huvudtrauma, som t.ex hjärnskakning.


Astragalus membranaceus
Astragalus

Använda växtdelar: rot
Energi: lätt värmande och uttorkande, söt

Åtskilliga studier har visat på astragalus effektivitet vid allvarliga sjukdomar som cancer, och att den skyddar oss från att få återkommande förkylningar och influensa. Astragalus används för att stärka den vitala livskraften, qi och för att hjälpa mjälten, njurar och lever. Den används mot aptitlöshet, utmattning och diabetes. Den jobbar effektivt på lungenergin och är fantastisk vid alla typer av lung- och andningsproblematik. Den stärker immunförsvaret, motverkar influensa, bronkit, lunginflammation.
I studier har astragalus visat sig förlänga livet hos patienter med bröst- och lungcancer.
Den ökar blodflödet och underlättar för hela kärlsystemet. Den motverkar också njur-och leverskada orsakad av både läkemedel och virus.

2-4 ml 3 ggr/dag i vatten.

OBS! Tas aldrig vi akut sjukdomstillstånd som vid influensa eller lunginflammation då sjukdomen kan blossa upp ännu starkare. Använd förebyggande och vid rehabilitering när kroppen är färdig med febern.


Glychyrriza glabra
Licorice root
Lakritsrot

Använda växtdelar: rot

Energi: söt, bitter/kylande, minskar vata och pitta höjer kapha (om den används under lång tid)

Vävnader: arbetar på alla vävnader

System: matsmältning, andning, nervsystemet, fortplantning, utsöndring

Egenskaper: uppmjukande, slemlösande, stärkande, föryngrande, laxerande, lugnande, framkallar kräkning

Lakritsrot är räddaren i nöden för trötta binjurar. Den är populär som binjuremedel efter kortisonbehandling och vid utmattning och utbrändhet. Den hjälper vid både fysisk och mental trötthet, akut och kronisk.
Lakritsrot är en effektiv slemlösare och har traditionellt använts mot hosta men också för lever- och njurbesvär samt brännande smärta i magen. Den ökar slem i magsäcken och är effektiv vid magkatarr och magsår. Lakritsrot stoppar diarré och lindrar/läker inflammationer i matsmältningskanalen.
Den stärker immunförsvaret i stort. Inom kinesisk medicin är den även en mjältstärkare.
Kan gurglas mot halsont och halsinflammation, gärna tillsammans med ingefära. Med ingefära och kardemumma är den också stärkande för tänderna.
Den är stärkande och föryngrande, lugnar sinnet och är närande för själen. Den är också närande för hjärnan, den ökar cerebrospinalvätskan, förespråkar nöjdhet och harmoni. Den driver ut hetta i kroppen, förbättrar rösten, synen, hår och hud och ger styrka.


Rhodiola rosea
Rose root, Golden root, Arctic root
Rosenrot

Använda växtdelar: rot
Energi: Söt, sträv, bitter, kryddig, torr, kylande

Egenskaper: Adaptogen, hjärnstimulant, kärlsammandragande, blodstillande, prestationsökande, antioxidant, antidepressiv, nervlugnande, stimulerar CNS, skyddar hjärt- och kärlsystemet samt nervsystemet

Rhodiola har en svalkande effekt vilket gör den till en lugn stimulant. Den är inte för överstimulerande på nervsystemet, vilket annars kan leda till sömnlöshet.
Den ökar dock klarhet och koncentrationsförmåga och hjälper oss ur utmattade tillstånd.
Den förbättrar minnet, är antidepressiv och lugnar mental stress.
Bra också vid höjdsjuka, ADHD och för fysisk och psykisk traumahantering.
För människor som övertränat, övertänkt, överjobbat eller efter en tids sjukdom.
Rosenroten har stor effekt på vårt hormonsystem. Bra för både kvinnor och män vid infertilitet.
Den balanserar blodsockernivåerna.
Den mjukar upp stelhet, motverkar kramp och spasm och lindrar vid Parkinsons sjukdom.
Har i studier visat sig vara helande och stärkande för hjärtat, speciellt stressrelaterade hjärtsymptom.
Används också med fördel vid alzheimers sjukdom, cancer, fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom och diabetes.

OBS! Ej till personer med bipolär sjukdom eller som är maniska eller paranoida. Kan orsaka insomnia hos känsliga människor.


Eleutherococcus senticosus
Siberian Ginseng
Rysk rot

Det här är en av mina personliga favoriter som jag har tagit i långa perioder. Den är väldigt effektiv mot inre och yttre stress, vid utmattning, utbrändhet, mild depression, insomnia och lättretlighet.
Rysk rot har ett brett användningsområde då den motverkar aktivt syre (fria radikaler) och stärker immunförsvaret.
Den hjälper vid stressrelaterade hjärtproblem och balanserar både högt och lågt blodtryck.
Den sänker LDL-kolesterol (eftersom det är en antioxidant).
Den verkar lugnande vid överaktivt nervsystem.
Den kan läka ut kronisk bronkit
Roten är också ett balanserande/stärkande medel efter trauma, sjukdom och kirurgi, för återhämtning. Rekommenderas efter strålning och cellgifter.
Används till långtidsstressade, typ A-personligheter som jobbar mycket långa dagar och inte får tillräckligt med sömn och näring
Används som tinktur i sex veckor, sen paus på två veckor innan man kan börja igen.

Bör inte tas med hjärtmediciner, blodtrycksmedicin eller insulin.


Urtica dioica
Stinging nettle
Brännässla

En fantastisk ört som kan drickas hela livet. Alla borde ta nässlan som grundnäring. Jag har själv druckit nässelinfusion i långa perioder för att stärka mig och få näring. Näringen i nässlan är också väldigt lätt för kroppen att ta upp.

Innehåller: vitamin A, C, E och K, serotonin, acetylkolin (gör oss alerta och vakna), magnesium, kalcium, fosfor, kalium, kisel, järn, protein och klorofyll.

Nässlan bygger fylligt, hälsosamt blod. Stödjer binjurar, njurar och lungor, lymfan, körtlar och hjärt- och kärlsystemet (gör vener och artärer elastiska). För starka ben. Mot ojämna blodsockernivåer. Balanserar vår vikt. Ger näring och lyster åt hud och hår.
Läker ut svåra eksem (drick som infusion och komplettera med att smörja tinktur i hårbotten).
Hjälper magen vid förstoppning och väderspänning.
Mot ledsmärta, vid reumatism och gikt.
Fantastisk vid utmattning, huvudvärk och problem med nervsystemet.
Ger bättre fokus.
Stödjer självrespekt.

Används främst som infusion pga. mineralinnehållet. Det går bra att dricka ½ liter per dag.
Tinktur på blad: 2-6 ml 3 ggr/dag
Tinktur på rot: 1-2 ml 3 ggr/dag.


Rosmarinus officinalis
Rosemary
Rosmarin

Använda växtdelar: blad
Energi: värmande, torr
Smak: skarp

Kuriosa: Rosmarinens läkande och kulinariska egenskaper upptäcktes av klostermedicinen. Den ansågs ha närmast undergörande egenskaper och att den kunde bota i stort sett alla krämpor och besvär. Det engelska namnet, Rosemary, kopplas ibland till Moder Maria. Det sägs att när hennes familj flydde till Egypten, så skyddades och beskyddades de av en rosmarinbuske. När Maria la sin kappa på busken blev de vita blommorna blåa, alltså Marias ros.

Kemi: Eterisk olja, garv- och bitterämnen, flavonoider, syror

Egenskaper: Carminative (väderfördelande), antispasmodic (kramplösande), antidepressant (antidepressivt), rubefacient (blodcirkulationsökande), antimicrobial, emmenagogue (mensflödande), lactogogue (mjölkpådrivande)

Medicinsk verkan:
Har en god effekt på cirkulationen i kroppen. Ökar cirkulationen i huden och i hjärnan, vilket gör den till ett effektivt medel vid försämrat minne och koncentrationssvårigheter. Även vid Alzheimers. Den har använts som en symbol för att minnas en kär vän eller en händelse, som ett bröllop eller en begravning. Jag har klienter som använder rosmarin när de studerar och vid tentor eller prov.
Den stimulerar nervsystemet, lever/galla, övrig matsmältning och menstruation. Speciellt bra är örten vid matsmältningsbesvär av nervös karaktär som ofta ger huvudvärk och gasbildning. Den bekämpar antibiotikaresistenta bakterier.
Bra som stärkande medel, även till äldre människor.
Rosmarin har en renande effekt, både kroppsligt och mentalt.
Kan med fördel användas utvärtes som eterisk olja för att öka cirkulationen och motverka smärta i muskler och leder. Pga. dess höga antioxidantvärde har den länge använts vid t.ex artrit för att minska inflammatorisk smärta. Studier har visat att det är bra att använda rosmarin in- och utvärtes parallellt.
Kan gnuggas in i skalpen mot håravfall.
Stark hjärt-ört och kan användas vid både psykiska och fysiska hjärtbesvär, även vid högt blodtryck. Sägs minska inflammation i hjärt- och kärlsystemet.
Utmärkt ört mot depression/nedstämdhet.
Kan skydda huden mot solbränna om den tas invärtes, gärna ihop med citron.

Används som tinktur, te, eterisk olja, färska blad direkt på sår, vrickningar, insektsbett.


Centella asiatica
Indian Pennywort
Gotu Kola

Använda växtdelar: blad och stjälkar

Egenskaper: Adaptogen, ökar fertilitet, blodsockerreglerande, nervlugnande, nervstärkande, inflammationshämmande, sårläkande, bittermedel, mjältstimulerande, bakter-, svamp- och parasithämmande.

Gotu kolan tillhör persiljefamiljen. I Kina har man använt växten i tusentals år, främst för att läka sår, förbättra mental klarhet och behandla hudsjukdomar som t.ex. psoriasis.
Den kan läka hudproblem, använd både in- och utvärtes
Den är fantastisk vid led- och muskelvärk och inflammation i rörelseapparaten
Ökar cirkulationen i hjärnan och på så vis syresätter, verkar mot inflammation och därför mot minnesförlust och koncentrationssvårigheter.
För psyket är den lugnande, den lindrar oro och botar insomningssvårigheter.
Bra vid allmän trötthet, fysisk och mental, både akut och kronisk.
Eftersom den är blodsockerreglerande kan den användas vi starka sötbegär.
Stärker vensystemet och kan tas vid blossande åderbråck och hemorrojder.

Används som färsk eller torkad ört till örtte och tinktur. Ge inte till barn under 18 år.


Silybum marianum
Milk thistle
Mariatistel

Egenskaper: inflammationshämmande, allergihämmande, sänker histamin, hindrar blodet från att klumpa sig, antioxidant

Mariatistel är leverörten nummer ett. Den är väl forskad på, även när det gäller svåra leversjukdomar som skrumplever, Hepatit och gallblåseproblematik. Den stimulerar återuppbyggnaden av leverceller.
Mariatistel skyddar levercellerna från kemikalieangrepp. Den ökar gallflödet och kan vara effektiv vid behandling av kroniska besvär i livmodern.

Den hjälper dig förlåta och släppa taget om ilska, framförallt vid långvariga konflikter med familjemedlemmar. Den är effektiv antingen om du är medveten om dina känslor eller inte.


Curcuma longa
Turmeric
Gurkmeja

Använda växtdelar: rot

Energi: bitter, sammandragande, skarp/värmande

Egenskaper: stimulerande, väderfördelande (gaser), sårläkande, antibakteriell

Arbetar på alla kroppens vävnader, jobbar med matsmältningen, cirkulation och andningsapparaten.
Används vid: problem med matsmältning, dålig cirkulation, hosta, hudobalanser, diabetes, artrit, sår, utebliven mens, blodbrist,

Curcumin i gurkmeja har en stark antiinflammatorisk effekt. De är bra för inflammation i hela kroppen. Den är en naturlig antibiotika samtidigt som den stärker matsmältningen och tarmfloran. Den har en leverskyddande och galldrivande effekt. I levern ökar gurkmeja FAS 2 (här omvandlas för kroppen svårhanterbara ämnen till något mera lättlösligt och därmed lättare att bli av med), vilket ofta behövs vid kroniska inflammatoriska sjukdomar. Den drar också ut tungmetaller ut kroppen.
Den renar blodet, värmer det och hindrar blodet från att klumpa. Dessutom är den cirkulationsökande och balanserar ämnesomsättningen.
Gurkmeja är bra vid högt blodtryck och allmänt för hjärt- och kärlsystemet.
Gurkmeja för vidare Gudinnans energi och ger välstånd. Den rensar våra chakran på ett effektivt sätt och renar energikroppens kanaler. Den hjälper till att stretcha ligament och är därför bra när man praktiserar Hathayoga.

OBS! Ej vi akuta gallstensbesvär.


Lepidium meyenii  
Peruvian Maca
Maca

Använda växtdelar: Rot

Egenskaper: Adaptogen, hormonreglerande har en effekt på hypofys & hypotalamus, binjurestärkande, afrodisiaka

Användning: Nedsatt DHEA (ungdomshormon), ofruktsamhet hos både man & kvinna, minskad sexlust, menopaussymtom, t.ex. svettningar, mild depression, slidtorrhet, trötthet, mild depression

Macaroten, som framförallt går att hitta som pulver, innehåller B-vitaminer, C-vitamin, E-vitamin, järn, kalcium, mangan och många viktiga näringsämnen. Den är en medicinsk rotfrukt.
Macan hjälper upp ungdomshormonet DHEA i kroppen, så den passar bra till människor över 40, eller de som tidigare än så har bränt ut sig.
Stärker fertiliteten hos både kvinnor och män.
Hjälper upp sexlusten.
Fantastisk vid övergångsåldern för symptom som svettningar, mild depression, slidtorrhet och trötthet.
Roten används i mat eller smoothie och som tinktur.


Moringa oleifera
Moringa

Använda delar: blad, frukt, fröskida

Moringa är ett mycket tåligt och snabbväxande träd som växer i subtropiska klimat. Trots att det överlever i mycket fattiga jordar och bara behöver små mängder vatten har det extremt stort näringsinnehåll i sina ätbara delar. I Afrika har Moringa länge använts som näringtillskott till undernärda barn och kallas där för ”Livets träd”.

Inom Ayurveda anses Moringa behandla över 300 åkommor. Moringa är bland annat rikt på antioxidanter, protein, växtfibrer, A-vitamin, kalium, kalcium och C-vitamin. Vissa studier tyder även på att Moringa kan ha viss antibiotisk effekt.

Egenskaper: leverskyddande, avgiftande, sårläkande, antiinflammatoriskt, antioxidant, blodsockerreglerande, matsmältningsbefrämjande, bakteriedödande, svamphämmande, kolesterolsänkande
Användningsområden: förbättra matsmältningen, stärka immunförsvaret, motverka trötthet och höja humöret, sänka blodtrycket, behandla magsår och skydda slemhinnan i magen.
Pulvret kan till exempel användas i smoothies, te, hälsodrycker och matlagning. Som med alla andra näringstillskott är det klokt att undvika att hetta upp det, just för att behålla så stor del av näringsinnehållet som möjligt.

Ett gram moringa innehåller blaand annat:
• 18 aminosyror varav 9 är essentiella
• 3 gånger mer kalium än banan
• 4 gånger mer A-vitamin än moröttera
• 7 gånger mer C-vitamin än apelsiner
• 4 gånger mer kalcium än mjölk
• 46 olika antioxidanter
• 36 olika anti-inflammatoriska ämnena