ÅNGEST, vår nya folksjukdom?

Det pratas om stress, men förstår vi verkligen vad den gör med oss? En direkt effekt av stress kan vara att du får ångest. Ångesten kan visa som sig stress (ja, det blir en ond cirkel här), irritation, panik, hjärtklappning, svettning, huvudvärk, illamående, magont, ryggvärk och nacksmärta. Ångesten kan vara så stark så att du inte vet hur du ska klara att vara kvar i kroppen.
När vi upplever ångest eller rädsla så aktiveras vårt centrala nervsystem (hjärna, ryggrad och nervceller), det sympatiska nervsystemet slås på och kroppen går in i fight and flight. Biokemin i kroppen ändras och flera olika fysiska saker händer med oss (mer om detta i ett annat inlägg). Kemin i kroppen, stresshormonerna, gör att vi känner oss speedade eftersom de flyter runt i kroppen en stund efter att det sympatiska nervsystemet satts igång. Under tiden som kroppen hittar tillbaka till normalläge kan vi uppleva oro och ångest. De flesta av oss gå med ett konstant påslaget sympatiskt nervsystem, fight and flight, vilket kan förklara ångesten. 
Hos mig känns ofta ångesten som ett skav som sitter i bröstet och river. När ångesten är vår följeslagare så är det bra att fråga sig vad den vill säga. Varför finns den där? Den uppkommer inte ur ingenting utan kommer med ett budskap. För min egen del handlar det mycket om rädsla över att vara mig själv, vilket gör att jag inte är sann mot mig själv. Att jag inte lever autentiskt. Att jag åsidosätter mina värderingar. Detta sker ofta i, eller efter mötet med människor.
Ångesten är en av de värsta känslorna tycker jag. Men med tiden, om den väl kommer, har jag lärt mig att acceptera den, sitta med den och lyssnar på den. Det viktiga här är att du hittar strategier som fungerar för dig och jag tänker att det är bra att kunna välja mellan olika strategier i olika situationer om ångesten slår till.

Örter är otroligt hjälpfulla vid ångest och oro.
Toniska örter (stärkande örter) är säkra att använda under lång tid. De ger näring och stöd åt nervsystemet. Ett exempel här är HAVRESTRÅ. Den används vid ett utmattat nervsystem, ofta i kombination med anda örter som stärker nervsystemet. Den lindrar oro och känslomässiga utbrott.
Nervina örter påverkar nervsystemet genom att stimulera eller lugna. Här hittar vi både milt lugnande örter men också kraftfullt sövande örter. PASSIFLORA är en favorit vid oro och ångest, framförallt i kombination med sömnproblem på grund av ältande tankar.
Adaptogener reglerar stressens effekter, både stress som grundar sig i fysisk och emotionell stress, och de påverkar binjurar, immunsystemet och hormonsystemet. RYSK ROT är en fantastisk adaptogen och förmodligen den adaptogen som är mest forskad på. Rysk rot jobbar oerhört effektivt på vårt inre. Genom sin smak, energi och kemi bidrar den med en enorm skillnad i dina tankar, känslor och handlingar via binjurarna, njurarna, levern, magen och bukspottkörteln och mjälten och skapa en positiv kedjereaktion i medvetandet. Att ta rysk rot kan ibland kännas som att börja ha glasögon efter att ha varit närsynt en lång tid. Rysk rot kan också hjälpa oss att anpassa oss och ge oss styrka och uthållighet att möta vardagens bekymmer.
TULSI är en annan adaptogen som i studier visat sig vara lika effektiv som antidepressiva. Den sänker stress, förbättrar sömnen, återuppbygger våra kognitiva funktioner och förbättrar minnet.

Det finns självklart fler örter som är hjälpfulla; HJÄRTSTILLA, AMERIKANSK FROSSÖRT, CITRONMELISS, ASHWAGANDA, bara för att nämna ett fåtal. Läs gärna mer om örterna här