Örtdevans ogräskurs

Under fyra veckor djupdyker vi med huvudet före i ängar och gläntor och lär oss om våra svenska, näringstäta, medicinska, vilda ogräs. Fokus ligger på att använda våra svenska ogräs till medicin och i mat. 

Du får ett gediget kompendium med örtmedicinens historia, beredning och förvaring, örtblad med 17 stycken av våra svenska ogräs/vilda växter, bl.a maskros, groblad, våtarv, snärjmåra, rödklöver, åkerfräken och löktrav, samt en receptsamling. Varje vecka möts vi på zoom. Jag föreläser om örtmedicin, vi gör produkter tillsammans, vi diskuterar ogräsen och du får ställa frågor.  Vi kommer ha en gemensam facebookgrupp där jag lägger inspelningarna av zoomen samt där vi kan diskutera våra upptäckter och upplevelser mellan zoomtillfällena. 

Kursstart 15 maj 2023. Materialet skickas ut till din mail. Planering i stora drag: 

Vecka 1, 15 maj - 21 maj: Introduktion. Du bekantar dig med materialet och ger dig ut och spanar på ogräs. Örtföreläsning om örtmedicin och vad vi behöver tänka på när vi plockar örter ingår och sker via zoom måndag 15 maj kl. 19-20.

Vecka 2, 22 maj - 28 maj: Ut och plocka! Nu är det dags att ge dig ut och plocka. På zoom-föreläsningen pratar jag om hur vi bäst bereder örter, hur örterna vill förvaras, hur länger de håller. Jag lyfter fram ett par örter. Här finns också utrymme för frågor. Datum för zoom är måndag 22 maj kl. 19-20.

Vecka 3, 29 - 4 juni: Beredning och förvaring. Nu gör vi örtmedicin tillsammans. Jag lyfter fram ett par av örterna som jag pratar lite extra om. Här finns också utrymme för frågor. Vi träffas på zoom måndag 29 maj kl. 19-20. Även här blir det en hemuppgift!

Vecka 4, 5 juni -11 juni: Avslut. Vi knyter ihop säcken tillsammans på zoom torsdag 8 juni kl. 19-20. Jag delar med mig av tips och trix och lyfter eventuellt ytterligare ett par av örterna (eller bjuder på några extra). Även här ingår frågestund.

Tid: 4 veckor med start 15 maj 2023
Plats: Hemma hos dig, online via zoom
Investering: 1995 kronor.
Anmälan: Sker till elisabeth@ortdevan.se. Betalningsinstruktioner kommer till din mail vid anmälan. Anmälan och betalning sker senast 14 maj kl. 18.

Det här får du:
  • En möjlighet att verkligen botanisera bland våra svenska medicinska ogräs.
  • Samvaro och gemenskap med likasinnade under 4 veckor.
  • Ett kompendium på ca 50 sidor.
  • En örtföreläsning på 60 minuter samt ytterligare 3 x 60-minutersträffar (där det ingår föreläsning och praktiska moment) på zoom. Observera att allt spelas in så du kan titta flera gånger.
  • Allt du behöver veta om 17 av våra vanligaste ogräs.
Efter kursen kommer du kunna göra egen örtmedicin samt tillreda olika rätter med ogräs.

OBS! Minst 6 deltagare för att kursen ska bli av. 

Örtdevans ogräskurs