Örtmedicin - bland ringblommor, växtsjälar och hjärtansfröjd

Jag och Caroline Benke har skrivit en örtbok, ett uppslagsverk, en handbok, en guide. Vår önskan är att den här boken ska öppna upp för nya möjligheter och vägar, både för dig som är ny i örternas värld och för dig som är en trogen örtvän.

Örtmedicin - bland ringblommor, växtsjälar och hjärtansfröjd är en gedigen handbok i örtkunskap och örtmedicin där du lär dig om hur 30 av våra vanligaste läkeörter kan användas medicinskt, i hudvård, i magi och i energimedicin. Boken innehåller ett omfattande kapitel om beredning och förvaring samt en ordlista med ofta förekommande termer inom örtmedicinen.

"Hälsa ur Guds apotek" av Maria Treben. En väldigt konkret örtbok med ca 30 läkande örter. Halva boken ger råd vid olika sjukdomar, alltifrån Parkinsons till diabetes. Självklart ingår originalreceptet på Svenskdroppar som funkar till alla obalanser, väldigt inspirerande! Bl.a. står det på sidan 63: "Den som dagligen, morgon och kväll, tar medlet, behöver inga andra mediciner, ty dessa droppas stärker kroppen, friskar upp nerverna och blodet, tar bort skakningar i händer och fötter; kort sagt, de tar bort överhuvudtaget all sjukdom, kroppen förblir spänstig, ansiktet ungdomligt och vackert". Låter fantastiskt och jag tror verkligen att det ligger mycket i det.
Så här skriver Maria i förordet: "Jag vill nu med mina erfarenheter göra läkekraften och verkan av speciella växter tillgänglig för sjuka människor och räcka dem handen för tillfrisknande. Att söka sig ut ur en långvarig sjukdomens hopplöshet av egen kraft och egen vilja, tack vare våra läkeörters gudomliga hjälp, är mänskligt upplyftande".


The Illustrated Herbiary av Maia Toll är en vackert illustrerad bok med tillhörande kortlek. Bokens fokus är vägledning och ritualer. För dig som gillar tarot och liknande och/eller vill ha en annan aspekt på eller kunskap om vad de olika växterna kan göra för dig. Växter som nämns i boken är bl.a gråbo, rosmarin, läkemalva, äpple, passionsblomma m.fl., totalt 36 stycken.


"Vildvuxet - mat och huskurer från naturen" av Lisen Sundgren, är en mycket praktisk bok. Den innehåller noggrann information om 95 ätliga, vilda, svenska växter, samt recept på maträtter, drycker, huskurer och hudvård. Boken är vackert illustrerad med akvareller.
Information om våra svenska superbär lingon, blåbär, havtorn och rönnbär varvas med information om vårt vanligaste "ogräs": harsyra, cikoria, myskmadra, nässla och kirskål.
Jag tycker det är roligt och viktigt att fokus här ligger på det som är närvuxet. Använder vi växter som är i vår närhet synkar de med oss på ett djupare plan .


The Gift of Healing Herbs är en riktig skatt för örtintresserade. Här hittar du massor av recept på hur du kan använda örter för att verkligen gå på djupet och balansera och läka. Boken är uppdelad i fyra delar:
1. Vad är healing?
2. Örterna och din kropps system (Lymfa, hjärta-kärl, reproduktionsorganen, matsmältning, lungor etc.)
3. Allt är medicin
4. Ytterligare botemedel, tips och tankar om helande
Robin skriver så kärleksfullt om örterna och dess helande förmåga. Det är fin läsning!


Häxans trädgård är en fantastisk örtbok både för nybörjare och för dem som hållit på med örter ett tag. Den innehåller örternas historia, hur du plockar, skördar, bereder och förvarar. Det ingår också en lista på symptom och vilka örter som balanserar, samt info om våra vanligaste läkeörter. Den har vackra bilder och ett tilltalande uttryck.