CHAKRASYSTEMET

Rotchakrat

Mitt te för rotchakrat innehåller hibiskus, nässla, maskros och nyponskal. Det finns i webshoppen.

Rotchakrat hittar vi i slutet av ryggraden, i mellangården. Färgen är röd och ljudet är LAM. Chakrat är kopplat till jordens element och formen är en kvadrat. Det kan underlätta att se rotchakrats karaktär som en kub. Rotchakrat har lägst vibration av alla chakran. Det symboliserar rätten till att vara, att existera. När energin flödar helt fritt, så vet du på själsnivå att du har rätt att existera.
Chakrats fokus är fysisk överlevnad och grundläggande behov som mat, dryck och sömn. På sanskrit betyder rotchakrat ”grunden” och det är också här vi grundar oss och förenar oss med jordens energi. Om en person känner sig fysiskt svag är baschakrat förmodligen blockerat eller utarmat. Detsamma gäller om du känner dig ”flygig” eller ”uppe i det blå”.
Ett trångt rotchakra visar sig genom att vi har ett stort behov av trygghet och beskydd. Det kan också orsaka ekonomiska problem, obeslutsamhet eller kronisk trötthet. Det är lätt att rotchakrat kommer ”ur balans” efter en skilsmässa, flytt, arbetslöshet eller liknande.

Relaterade kroppsdelar: Fötter, ben, skelett, tjocktarm, ändtarm och anus.
Relaterade obalanser: kroniska ländryggsbesvär, ischias, åderbråck, fetma, förstoppning, ändtarmscancer, svårigheter att urinera, hemorrojder, anala fistlar, depression, prostataproblem och reumatism.

Affirmationer för första chakrat:
Min kropp är viktig för mig. Jag tränar, vistas i naturen, vårdar och när min kropp varje dag.
Jag tar eget ansvar över mitt liv och min hälsa. Jag hanterar alla situationer som dyker upp från en stabil grund och låter ingenting världsligt rubba mig på djupet.
Jag upplever total tillit och att jag ständigt är omgiven av den kärlek och omsorg som jag behöver.
Jag förtränar det bästa av vad livet har att erbjuda och är djupt tacksam över uppfyllandet av mina grundläggande behov.
Jag är grundad i verkligheten, står stadigt i kontakt med jorden och naturen – här och nu.

Sakralchakrat.

Mitt te för sakralchakrat innehåller hibiskus, rölleka, daggkåpa och ringblomma. Det finns i webshoppen.

Det här chakrat befinner sig på samma nivå som korsbenet i ryggradens lägre del, motsvarande en punkt precis nedanför naveln. Färgen är orange och ljudet är VAM. Chakrat är kopplat till vattnets element och formen är ett klot. Klotet är inte lika stabilt som kuben, utan friare.
Sakralchakrat är centrum för den sexuella och kreativa energin. Det guidar våra drömmar och fantasier. Det är också kopplat till kroppens vattenelement. Sädesvätskan, mensblod, urin och tarmvätskan är alla influerade av Sakralchakrat. Vi kan också relatera chakrat till kreativitetens ”flöde”. Alla kreativa impulser kommer härifrån, vare sig det är att skapa ett nytt liv, en dikt eller en målning. Ett balanserat sakralchakra gör dig känslig, intuitiv och kreativ. För mycket eller för lite energi i sakralchakrat kan leda till sexuella problem eller mer generella problem som att relatera till andra människor eller kreativa svårigheter som skrivkramp. Du kan också bli överkänslig och orolig, inte hålla på dina egna gränser, eller känns dig deprimerad.

Relaterade kroppsdelar: Könsorgan, bäcken, urinblåsa, njurar och livmoder
Relaterade obalanser: Gynekologiska problem, potensproblem, frigiditet, barnlöshet, urinvägsbesvär, problem i nedre delen av ryggen, klimakteriebesvär, pms.

Affirmationer för andra chakrat:
Mitt mål i livet är att ständigt röra mig mot lycka och tillfredsställelse.
Jag älskar min kropp och är ärlig i min sexualitet.
Jag förtjänar all kärlek som livet erbjuder mig, och all förmåga till sexuell och annan njutning.
Jag uttrycker min längtan och mina behov, och står för vad jag känner.
Jag duger precis som jag är, och mitt liv är nu precis som det ska vara.

Solarplexuschakrat

Mitt te för solarplexuschakrat innehåller enbär, nyponskal, rosmarin och läkemalva. Det finns i webbshopen.

Det här chakrat sitter i midjehöjd. Färgen är gul och ljudet är RAM. Det relaterar till eld-elementet och formen är en triangel. Det är här vi relaterar till omvärlden. Här är centret för din självkännedom – tron att du har rätt att agera i den här världen. Vår vilja sitter här, men det är också här vi kopplar upp oss mot den gudomliga viljan. Om den individuella viljan harmonierar med det gudomliga så kommer solarplexuschakrat vara i balans.

När det tredje chakrat fungerar bra är du full av livsenergi och självförtroende. Chock och stressfyllda händelser påverkar det här chakrat mer än andra. Stressade människor visar alltid obalanser i det här chakrat. Eld-elementet relaterar till matsmältningen, med magen och levern; tänk så många stressade människor som har matsmältningsproblem!
Relaterade kroppsdelar: Hela matsmältningen; mage, lever, galla, mjälte
Relaterade obalanser: Matsmältningsbesvär, näringsbrister, diabetes, anorexia, bulimi, magsår/katarr, gallsten, leversjukdomar, reumatism osv.
 
Affirmationer för tredje chakrat:
Jag sätter värde på mig själv så som den jag är
Jag vet att jag gör mitt bästa
Jag respekterar mig själv, oavsett sammanhang, och behandlar mig själv med respekt
Min personliga kraft växer för varje dag som går
Jag förtjänar allt gott som finns i mitt liv