Immunstärkande och virushämmande örter

ASTRAGALUS är en fantastisk ört som bygger immunförsvaret. Den används i blandningar som intas vid virus i övre luftvägarna. Astragalus ökar antalet vita blodkroppar samt stimulerar bildandet av T-mördarceller. De försvarar kroppen mot virus. Astragalus fungerar bäst om den tas i relativt höga doser under en längre tid.

Astragalus är en adaptogen, den används för att stärka den vitala livskraften, qi och för att hjälpa mjälten. Den används mot aptitlöshet, utmattning och diabetes. Den jobbar effektivt på lungenergin och är fantastisk vid alla typer av lung- och andningsproblematik. Den stärker immunförsvaret, motverkar influensa, bronkit, lunginflammation.
I studier har Astragalus visat sig förlänga livet hos patienter med bröst- och lungcancer.
Den ökar blodflödet och underlättar för hela kärlsystemet. Den motverkar också njur-och leverskada orsakad av både läkemedel och virus.
2-4 ml 3 ggr/dag i vatten.

OBS! Tas aldrig vid akuta sjukdomstillstånd som vid influensa eller lunginflammation då sjukdomen kan blossa upp ännu starkare. Använd förebyggande och vid rehabilitering när kroppen är färdig med febern.

https://www.ortdevan.se/store/p/tinktur-303921/astragalus-100-ml-885550

FLÄDER innehåller: C-vitamin, A-vitamin, flavonoider, eterisk olja
Den är antiviral, antibakteriell, antiinflammatorisk, vätskedrivande, antioxidant. Flädern är svettdrivande, slemökande, värmande, leverskyddande, hostdämpande och har katarrhämmande effekt. Det är ett väldigt bra medel mot bihåleinflammation. Det är en klassisk ört som används för att förebygga övre luftvägsinfektioner.

Blommorna är effektivast om de bereds som hett te, övertäckta med lock. Ta 1-2 tsk torkad eller färsk fläderblom till en kopp hett vatten. Täck över och låt svalna. Övertäckandet gör att de eteriska oljorna från blommorna stannar kvar i vätskan och de har unika antivirala egenskaper. Drick en kopp varje eller varannan timme vid feber och/eller influensa.

Pga att fröna i fläderbären innehåller HCN - blåsyra - vilket kan göra att man bli illamående, svag och yr, rekommenderas att man kokar bären.
Det går att göra fläderbärssirap vid influensa och förkylning och även fläderbärstinktur. Koka då bären först.

Fläder är främst effektivt vid inkapslade virus. Fläderblomman är verksam vid influensa A (H1N1 och olika strängar - alltså t.ex svininfluensan), influensa B (A och B är de vanligaste influensatyperna som påverkar våra luftvägar), gul stafylokocker, bacillus cereus (kan orsaka matförgiftning), salmonella, pseudomonas aeruginosa (högresistent bakterie som finns i bensår) och myrobacterum phiel.

Fläderbären är effektiva vid ovanstående men även vid herpes, e.coli, djurinfluensa och olika mycovirusar för att nämna några.

I min webbutik hittar du fläderblomste och fläderbärstabletter.
www.ortdevan.se/store

VITLÖK - Studier har visat att vitlök ökar immunförsvarets mördarceller, minskar inflammation och lindrar förkylnings- och influensasymptom.

Symptombehandling

FEBER
Det viktigaste vid feber är att vila och dricka vatten. Att ta febernedsättande kan förlänga sjukdomsprocessen. Örter kan lindra obehaget som feber kan ge samt stötta feberns process.

Om du känner dig varm, rastlös och har ont i leder men inte svettas så hjälper följande örter till med att öka cirkulationen till huden, att få musklerna att slappna av samt främja svettning.

FLÄDER: kortar förkylningen, hjälper kroppens process
KAMOMILL: kramplösande, vid smärtor, vid huvudvärk
RÖLLEKA: hjälper feberns process

FROSSA
INGEFÄRA värmer dig inifrån. VId halsont kan du dricka ingefärste eller ingefära som dragit i honung. Färskpressad ingefära motverkar fortsatt infektion. Torkad ingefära är mer värmande och bra när du känner dig kall.
CAYENNE är naturligt värmande och används i svett-terapi.
OREGANO och TIMJAN är fantastiska örter som motverkar virus, bakterier och andra patogener. De är också värmande.

HOSTA
Vid torrhosta behöver vi fukta slemhinnorna. Vid slemhosta och tung/hård hosta vill vi tunna ut slemmet så det är lättare att hosta upp.
KUNGSLJUS stöttar lunghälsan och är bra för svaga lungor, t.ex vid astma. Filtrera teet genom en duk eftersom små hår täcker bladen och kan reta i halsen.
GROBLAD
Vid torr hackig hosta som aldrig tar slut och gör ont. Lindrar varm, torr och krampig hosta. Fuktar lungorna. Svalkar hettan.
VALERIANA är kramplösande vid torrhosta. Den hjälper oss också att sova gott.
TIMJAN är verkligen helande på hosta och andningsbesvär. Den är slemökande i respiratoriska systemet och är otroligt effektiv även vid retning och inflammation i mun, hals och strupe. Den passerar blod-hjärnbarriären vilket gör den effektiv vid virus som attackerar hjärnan och ryggmärgen.

 

Så här jobbar du med eteriska oljor i virustider

Rekommenderade oljor är Eucalyptus globulus, ravintsara, tea tree och tulsi.

Handdesinfektion: 100 droppar eterisk olja i 100 ml produkt, t.ex alcogél eller aloevera gél (1-5% eterisk olja max)

Man kan också ta en droppe eller två ren eterisk olja och gnugga in i handflatorna eller sätta en droppe under näsan för skydd. Akta slemhinnor och ögon!

Sätt 1-2 droppar ren eller något utspädd eterisk olja (i t.ex. lite vegetabilisk olja eller aloe vera) på handlederna för att stärka immunförsvaret.

Om du redan insjuknat, ta 6-10 droppar av utvald olja 6-10 ggr. per dag de första 48 timmarna, sedan minska till 3-4 droppar ren eller utblandad 3-4 gånger dagligen tills du är stark igen.

Invärtes: Oreganokapslar, 2 st. 3 ggr. per dag i sex dagar (ett paket)

Näringsförslag för att förebygga:
C-vitamin, 2-5 gram per dag, uppdelat på flera doser
Zink 100 mg per dag, uppdelat på 2-3 doser
L-lysin, aminosyra, 900 mg

Källa: New Swedish Medicine
www.ortdevan.se/store