Kvanne i full blom på Tirups Örtagård

OM ÖRTER OCH ÖRTMEDICIN

Det är en ynnest att få arbeta tillsammans med naturens apotek, och jag är tacksam varje dag för att medicinalväxterna finns i mitt liv. Intresset för växters läkande egenskaper har ökat väldigt mycket de senaste åren. Jag tror det går hand i hand med människors uppvaknande till att vi är ett med naturen och förståelsen för att vi kan ”helas” på naturlig väg.

Det är fantastiskt att det finns så många läkeväxter i skog och mark, läkeväxter med förmågor som kan användas till oerhört många fysiska och emotionella obalanser. Medicinalväxterna har en gedigen historia och kan spåras bakåt till neandertalarna. Användningen av medicinalväxter är fortfarande den dominerande läkekonsten i många länder.
Örter och dess egenskaper hjälper till att stärka och balansera kropp, själ och sinne. Med rätt hjälp kan kroppen och sinnet läka sig själv. Örterna jobbar på flera plan, med försiktighet, och i samklang med kroppen.

För mig är örter friskvård och kan användas förebyggande, varje dag. Örter jobbar alltid holistiskt men kan också användas specifikt för mage och matsmältning, stressproblematik av alla slag, energilöshet, orkeslöshet och nedstämdhet, värk i leder och muskler, PMS, PCOS, klimakteriebesvär och andra obalanser i hormonsystemet, obalanser i huden, och för personlig utveckling/vägledning.
Örtmedicin används i form av örtte, infusioner, tinkturer, olja, eterisk olja (aromaterapi) och blomsteressenser.

ÖRTTE: består av torkad ört och en kur består vanligtvis av 2-3 koppar per dag som du dricker i 3-5 veckor. Jag köper in mina torkade örter från leverantörer som säljer till terapeuter.

TINKTUR: hela eller delar av örten ligger i alkohol och drar i ett visst antal veckor. Du intar tinkturen droppvis i lite vatten och dosen är olika beroende på vilken ört du behandlar med. Jag köper in mina tinkturer från leverantörer som säljer till terapeuter.

ETERISK OLJA: ett koncentrat som utvinns genom destillation. Du behandlar dig utvärtes med 1-2 droppar i taget utblandat med lite vegetabilisk olja. Jag köper mina eteriska oljor från belgiska Pranarom.